Σας καλοσωρίζουμε στο ιστολόγιο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς!

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας

Την 1η Μαρτίου 2010 το σχολείο μας επισκέφθηκε το μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας.
Ο ιερέας της μονής μας ξενάγησε στον ιερό χώρο . Δείχνοντας και εξηγώντας μας την ιστορία της μονής , μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα όπως για την προέλευση του ονόματος της και τις αγιογραφίες.
Το μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας

Το μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας που βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλ. περίπου από το κέντρο της πόλης στο ανατολικό άκρο της λίμνης είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μοναστήρια της Καστοριάς που επιβάλλετε να έχει επισκεφτεί καθένας που επισκέπτεται την Καστοριά. Υπολογίζετε ότι έχει χτιστει επί εποχής του Αλέξιου Α΄ Κομνηνού 1081- 1118. Το καθολικό της μονής ανήκει στην κατηγορία των μονόχωρων ξυλοσκεπών βασιλικών. Οι ζωγραφιές που κοσμούν το εσωτερικό του ναού χρονολογούνται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στην ανατολική πλευρά του τοίχου υπάρχουν ζωγραφιές που χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 12ου αιώνα ενώ στο άλλο τμήμα του ίδιου τοίχου καθώς και σε όλων τον δυτικών οι τοιχογραφίες υπολογίζονται στα τέλη του 12ου αιώνα. Επί τουρκοκρατίας όπως ήταν φυσικό οι αγιογραφίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τα μάτια των αγίων έχουν εξαφανιστεί τελείως όπως συνέβη και σε πολλά άλλα μοναστήρια κι εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα.
Παρ’ όλα αυτά όμως η μονή σε όλη τη διάρκεια την ύπαρξης της ήταν και είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη της Καστοριάς κυρίως ως πνευματικό μέρος. Έτσι μπορεί να αιτιολογηθεί και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έτρεφαν και οι βυζαντινοί αξιωματούχοι γι’ αυτήν. Είναι βέβαιο ότι από κοντά η μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας θα σας κάνει αίσθηση και θα σας γαληνέψει επομένως αξίζει ο κόπος να την επισκεφτεί κανείς.