Σας καλοσωρίζουμε στο ιστολόγιο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς!

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

25-10-2010
Από την αρχή του σχολικού έτους οι καθηγητές μας υποσχέθηκαν πως θα επισκεφτούμε το μουσείο του μακεδονικού αγώνα. Οι επισκέψεις αυτές σε διάφορα μουσεία περιβαλλοντολογικούς χώρους, εκθέσεις φωτογραφιών και ζωγραφικής γίνονται στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου μας.
Έτσι την Δευτέρα το απόγευμα όλοι μαζί πήγαμε στο μουσείο όπου μας περίμενε ο κύριος Παπασταύρου πρόεδρος του συλλόγου Φ.Μ.Μ.Α.
Το μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό του Αναστασίου Πηχιών στην περιοχή Nτόλτσο. Μετά την ξενάγηση και αφού είδαμε φωτογραφίες των μακεδονομάχων και διάφορα προσωπικά τους αντικείμενα και ντοκουμέντα, έγινε μεγάλη αναφορά από τον κύριο Παπασταύρου στον Αναστάσιο Πηχιών ,στον Γερμανό Καραβαγγέλη στον καπετάν Κώττα, Τσόντο βάρδα και σε πολλούς αξιωματικούς συμπολεμιστές του Παύλου Μελά, που έλαβαν μέρος στον μακεδονικό αγώνα. Οι θυσίες τους για την Μακεδονία δικαιώθηκαν το 1912 όταν ελευθερώθηκε και ενώθηκε με την μητέρα Ελλάδα.
Πρέπει όμως να αναφερθώ και στην Ελένη Τσαδήλα που μας αφηγήθηκε την ιστορία ενός καστοριανού παιδιού που βίωσε τις κακουχίες του πολέμου και την αγωνία της Μάνας του μη πάρουν τον Κωνσταντή της. Ήταν τόσο παραστατική η αφήγηση της που μας συγκίνησε όλους βαθύτατα, και μας έκανε να σκεφτούμε εκείνους που θυσιάστηκαν για να ζούμε ελεύθεροι όλοι εμείς.
Αν μη τι άλλο ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ !!!
Καλλίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου