Σας καλοσωρίζουμε στο ιστολόγιο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς!

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου γιορτάζουμε ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ που είπε το 1940 Ο Ιωάννης Μεταξάς και όλος ο Ελληνικός λαός προς τους Ιταλούς.

Σε όλα τα σχολεία γίνονται εκδηλώσεις και αναφορές για το έπος του σαράντα. Έτσι και στο δικό μας σχολείο στο ΣΔΕ Καστοριάς την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου κάναμε μεταξύ μας και με τους καθηγητές μια μικρή εκδήλωση για να τιμήσουμε τα παλικάρια μας που έπεσαν πάνω στα ψηλά βουνά του Γράμμου και στο Βίτσι, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και πολέμησαν κατά του φασισμού και για την ελευθερία.
Και δεν ήταν μόνο παλικάρια ήταν και πάρα πολλές γυναίκες, Μάνες και αδελφές, κοριτσόπουλα που πρόσφεραν πολλά στον αγώνα. Κουβαλούσαν πυρομαχικά και τρόφιμα πάνω στα βουνά φορτωμένα στους ώμους. Ποιός δεν γνωρίζει την Γυναίκα της Πίνδου; Την αδελφή νοσοκόμα που φρόντιζε τους στρατιώτες μας εθελοντικά, αψηφώντας τα πάντα προσφέροντας στοργή και υπηρεσίες πάνω από της δυνάμεις της.

Αναφερθήκαμε και στον ερυθρό σταυρό, στην ίδρυση του από τον Ελβετό Ερρίκο Ντινάν και στην προσφορά του στον αγώνα. Έγινε και ειδικό αφιέρωμα στην εθελόντρια νοσοκόμα Αναστασία Καμπή.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες προβολή ηχητικών και οπτικών ντοκουμέντων της εποχής αναγνώσεις κειμένων, τραγούδια και ποιήματα .Οι εκδηλώσεις αυτές μας διδάσκουν το παρελθόν, μας θυμίζουν την Ιστορία μας και τονώνουν την εθνική μας συνείδηση. Αν και για πολλούς Έλληνες σήμερα η εθνική συνείδηση είναι περιορισμένη και τείνει δυστυχώς να χαθεί. Ας ελπίσουμε πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί και ας προσπαθήσουμε όλοι γονείς δάσκαλοι, και πολιτεία να μην αφήσουμε να συμβεί αυτό.

Καλλίτσα

4 σχόλια:

  1. ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΗ ΑΞΕΧΑΣΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλή ωραία η τοποθέτηση των κειμένων και η ανάρτηση των φωτογραφιών απο τους μαθητές φυσικά με την βοήθεια της καθηγήτριας μας χριστίνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μ'άρεσε η αναφορά της Καλλίτσας στα ιστορικά γεγονότα της 28 Οκτωβρίου του 1940.Τα έγραψε με πολύ καλό τρόπο. Ωραία και η ανάρτηση της φωτογραφίας της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα ηθελα να ευχαριστήσω και ολλους τους καθηγητές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή