Σας καλοσωρίζουμε στο ιστολόγιο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς!

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Σχέδιο Δράσης (Project) "Κοινωνικός αποκλεισμός"

Στον Κοινωνικό γραμματισμό ασχοληθήκαμε με το θέμα «Κοινωνικός αποκλεισμός». Αρχικά μιλήσαμε για κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες (μετανάστες, ψυχικά ασθενείς, χρήστες ναρκωτικών, τσιγγάνοι, ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, φορείς aids κ.ά.).
Παρακολουθήσαμε τις εκπομπές του Σ. Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές – Τσιγγάνοι» και του Α. Παπαχελά «Φάκελοι – Συνέντευξη με έναν φορέα του
AIDS». Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τους προβληματισμούς μας.

Στις 26 Ιανουαρίου 2011 στο σχολείο μας ήρθε η κ. Ευδοξία Μιχαηλίδου ψυχολόγος στο Ειδικό Σχολείο Άργους Ορεστικού και μας μίλησε για τα παιδιά με αναπηρία και την εμπειρία της από την επαφή που έχει μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης προβλήθηκε DVD με τίτλο «Αυτή είναι εμένα η ζωή μου» που γυρίστηκε με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα.

Μετά από πρόταση ενός μαθητή του σχολείου μας προς τους καθηγητές και την πρωτοβουλία της καθηγήτριας μας του Κοινωνικού Γραμματισμού κ. Γιανναράκη Στέλλας πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2011 μια συνάντηση-ενημέρωση με φίλους συμπολίτες μας της Εθελοντικής Ομάδας Καστοριάς. Μας επισκέφθηκαν ο κ. Βαενάς Δημήτριος, η κ. Γελαστοπούλου Ελένη και ο κ. Καρανικόπουλος Σάκης.

Μας ενημέρωσαν για τα θέματα:

  • Άτομα με αναπηρία
  • Μετανάστες – Αιτούντες άσυλο
  • Διεθνής Αμνηστία
  • Μειονεκτούσες ομάδες πληθυσμού (Ρομά, AIDS)
  • Προστασία του περιβάλλοντος

Εγώ προσωπικά, ως μαθητής του σχολείου έμεινα κατάπληκτος από την πολύ καλή ενημέρωση για όλα τα θέματα για τα οποία είχα ελλιπή ενημέρωση έως τώρα.
Πρέπει επίσης να συγχαρώ όλους αυτούς τους φίλους, που με τις δικές τους φιλότιμες ενέργειες και τη συμμετοχή τους μας έδωσαν να καταλάβουμε πως θα πρέπει και εμείς να συμμετέχουμε σε όλες αυτές τις κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες με απώτερο σκοπό την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής όλων των ανθρώπων.

Στο τέλος οι εκπαιδευόμενοι και οι προσκεκλημένοι μας συμμετείχαμε σε δύο βιωματικά παιχνίδια. Το πρώτο είχε τίτλο «Συνοδός και τυφλός» και το δεύτερο «Κοινωνία και μετανάστες».
Αρχικά έκανα τον τυφλό με συνοδό την κ. Ελένη από την εθελοντική ομάδα και αντιστρόφως στη συνέχεια τον συνοδό. Για να ‘μαι ειλικρινής ένιωσα ένα πάρα πολύ περίεργο συναίσθημα και στους δυο μου ρόλους.





Πέτρος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου