Σας καλοσωρίζουμε στο ιστολόγιο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς!

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

25-10-2010
Από την αρχή του σχολικού έτους οι καθηγητές μας υποσχέθηκαν πως θα επισκεφτούμε το μουσείο του μακεδονικού αγώνα. Οι επισκέψεις αυτές σε διάφορα μουσεία περιβαλλοντολογικούς χώρους, εκθέσεις φωτογραφιών και ζωγραφικής γίνονται στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου μας.
Έτσι την Δευτέρα το απόγευμα όλοι μαζί πήγαμε στο μουσείο όπου μας περίμενε ο κύριος Παπασταύρου πρόεδρος του συλλόγου Φ.Μ.Μ.Α.
Το μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό του Αναστασίου Πηχιών στην περιοχή Nτόλτσο. Μετά την ξενάγηση και αφού είδαμε φωτογραφίες των μακεδονομάχων και διάφορα προσωπικά τους αντικείμενα και ντοκουμέντα, έγινε μεγάλη αναφορά από τον κύριο Παπασταύρου στον Αναστάσιο Πηχιών ,στον Γερμανό Καραβαγγέλη στον καπετάν Κώττα, Τσόντο βάρδα και σε πολλούς αξιωματικούς συμπολεμιστές του Παύλου Μελά, που έλαβαν μέρος στον μακεδονικό αγώνα. Οι θυσίες τους για την Μακεδονία δικαιώθηκαν το 1912 όταν ελευθερώθηκε και ενώθηκε με την μητέρα Ελλάδα.
Πρέπει όμως να αναφερθώ και στην Ελένη Τσαδήλα που μας αφηγήθηκε την ιστορία ενός καστοριανού παιδιού που βίωσε τις κακουχίες του πολέμου και την αγωνία της Μάνας του μη πάρουν τον Κωνσταντή της. Ήταν τόσο παραστατική η αφήγηση της που μας συγκίνησε όλους βαθύτατα, και μας έκανε να σκεφτούμε εκείνους που θυσιάστηκαν για να ζούμε ελεύθεροι όλοι εμείς.
Αν μη τι άλλο ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ !!!
Καλλίτσα

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Εντυπώσεις Εκπαιδευομένων Σχολικό Έτος 2010-11

Είμαι ο Στέφανος και το σχολικό έτος 2010-11 είμαι μαθητής του Β' κύκλου στο Σχολειο Δεύτερης Ευκαρίας Καστοριάς.
Θα σας πω λίγα λόγια για το πως αποφάσισα να έρθω στο σχολείο. Συζητώντας με τη γυναίκα μου και μετά από παρότρυνση της, και μιας και ήταν απωθημένο και όνειρο ζωής το έκανα πραγματικότητα! Γιατί όταν ήταν ο καιρός που έπρεπε να παώ στο σχολείο εγώ ήθελα να δουλεύω γούνα και να βγάζω χρήματα.
Ξεκινώντας δειλά δειλά άρχισα στη συνέχεια να αποκτώ πολλές γνώσεις μέσα από το σχολείο και εξακολουθώ να "ρουφάω" γνώσεις που μπορώ να τις χρησιμοποιήσω στη συνέχεια.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σοτυς ανθρώπους που με το ζήλο τους μας μεταδίδουν τις γνώσεις τους και με το ενδιαφέρον τους μας παροτρύνουν να συνεχίσουμε, ώστε να πραγματοποιήσουμε το στόχο που έχουμε βάλει. Είναι οι καθηγήτές μας!!


Η Εμπειρία μου στο ΣΔΕ αυτά τα δυο χρόνια ήταν πολύ ωραία ήταν σαν να πήγαινα για πρώτη φορά στο σχολείο. Μετά απο τόσα χρόνια σε αυτό το διάστημα έμαθα πάρα πολλά πράγματα που θα με βοηθήσουν στην πορεία μου παρακάτω. Ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα μέχρι τώρα και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους δεν έχουν πάει σχολείο να το κάνουν χωρίς κανένα ενδοιασμό. Τώρα που τελειώνουμε στεναχωριέμαι πάρα πολύ πραγματικά θα μου λείψει το σχολείο, θα τους θυμάμαι όλους με πολύ αγάπη θα μου λείψουν.
Δήμητρα




Τελετή Αποφοίτησης Ιούνιος 2010

Από τις πιο ωραίες στιγμές αυτού του σχολείου είναι η Τελετή Αποφοίτησης. Την παρακολούθησα ως εκπαιδευόμενος του Α' κύκλου τον περασμένο Ιούνιο.
Είμασταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Καστοριάς. Εκεί παραυεθήκαμε οι εκπαιδευόμενοι του Α' και Β' κύκλου, οι καθηγητές μας, συγγενείς και φίλοι.
Οι τελειόφοιτοι, παρουσίασαν θέματα με τα οποία είχαν ασχοληθεί κατά τη διάρκεια των 2 ετών που ήταν στο σχολείο.Βλέποντας "τα παιδιά" -γιατί παιδιά αισθανόμαστε όλοι παρότι έχουμε κάποια ηλικία και κουβαλάμε πολλά καθημερινά προβλήματα- τη Σοφία, τη Τριανταφυλλιά, το Γρηγόρη και τους υπόλοιπους να παίρνους τους Τίτλους Αποφοίτησης τους πήραμε θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε και εμείς την προσπάθεια μας.
Τα συναισθήματά τους αλλά και τα δικά μας πολλά.. δεν περιγράφεται με λόγια.. η φόρτιση μεγάλη στα πρόσωπα όλων μας.. επιτέλους!! ένα όνειρο τους πραγματοποιήθηκε και εμείς είχαμε θέσει τις βάσεις για να πραγματοποιηθεί και το δικό μας όνειρο!!
Καλή σταδιοδρομία σε όσους αποφοίτησαν και περιμένουμε πλέον τη δική μας Τελετή Αποφοίτησης!!
Στέφανος