Σας καλοσωρίζουμε στο ιστολόγιο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς!

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αφίσα του ΣΔΕ Καστοριάς

Στα πλαίσια του project ""Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Από τον Gutenberg στον Zuckerberg" και μιας και η αφίσα αποτελεί Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας αποφασίσαμε μετά απο συζήτηση με τους καθηγητές μας, να φτιάξουμε μια αφίσα για το σχολείο μας.

Έτσι σε πρώτη φάση και σε συνεργασία με τους καθηγητές μας του Πληροφορικού, Αγγλικού και Κοινωνικού Γραμματισμου και τον Σύμβουλο Σταδιοδρομίας συζητήσαμε για το πώς θα θέλαμε να είναι η αφίσα, ποιο το περιεχόμενο της και τι μηνύματα θέλαμε να περάσουμε.
Το επόμενο βήμα ήταν η υλοποίηση όλων αυτών των προτάσεων και ιδεών που είχαμε...

και να το αποτέλεσμα!!!!!!

Ναύπλιο - Επίδαυρος - Μυκήνες

3ήμερη εκδρομή!!
Στις 6-7 και 8 Μαΐου επισκεφθήκαμε το Ναύπλιο, την Επίδαυρο και τις Μυκήνες

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του σχολείου μας! Κι αυτό γιατί με την επίσκεψη μας εκεί γίναμε γνώστες του αρχαίου πολιτισμού και της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον για αυτό και ο αριθμός των επισκεπτών από όλον τον πλανήτη είναι εντυπωσιακός

Ξεκινήσαμε ένα πρωινό του Μάη από την πανέμορφη πόλη μας την Καστοριά. Διασχίζοντας τη ραχοκοκκαλιά της Πίνδου και κάνοντας τις προβλεπόμενες στάσεις φτάσαμε στο Ναύπλιο. Υποψιασμένοι για αυτά που θα ακολουθήσουν σχεδόν πετάμε τις αποσκευές μας στο ξενοδοχείο βγαίνοντας για εξόρμηση στην πόλη που θα μας φιλοξενήσει τις επόμενες μέρες. Περιδιαβαίνοντας τα γραφικά σοκάκια, θαυμάζοντας τα νεοκλασικά κτίρια το παραμυθένιο σκηνικό ξετυλίγεται μπροστά μας κάνοντας μας τη διάθεση κατάλληλη, για αυτά που από το βορειοδυτικότερο άκρος της Ελλάδας ήρθαμε να συναντήσουμε

Την επόμενη μέρα με την επίσκεψη μας στις Μυκήνες και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου μπαίνουμε βαθιά στις ρίζες της ιστορίας μας. Οι άνθρωποι εδώ, οι πρόγονοι μας επηρεασμένοι από το φυσικό περιβάλλον αλλά και την πληθώρα υλικών που διαθέτει ο τόπος τους όπως η πέτρα και το μάρμαρο, δημιουργούν πόλεις που τους εξασφαλίζουν ασφαλές αλλά και βιοτικό επίπεδο ζωής.
Δείγμα αυτής της κατάστασης η πόλη των Μυκηνών που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το 1876, από τον Ερρίκο Σλίμαν λάτρη του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.
Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας βρέθηκε σε άριστη κατάσταση και αφήνει άφωνο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη με την μεγαλοπρέπεια του, την άριστη κατασκευή του. Χτισμένο τον 6ο αι. π.Χ. συμπλήρωμα ενός ιερού τόπου του Ασκληπιείου συμβάλλει με τις παραστάσεις του στις εκδηλώσεις της εποχής. Άξιο αναφοράς είναι πως το θέατρο δίνει παραστάσεις μέχρι και τις μέρες μας.


Το ταξίδι μας εκτός από εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό έχει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Για αυτό στο πρόγραμμά μας εντάξαμε και κάποιες ώρες διασκέδασης και χαλάρωσης με ντόπιο κρασί. Ο χορός και το τραγούδι μας απογειώνουν τη διάθεση, κρατώντας το κέφι αστείρευτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τελευταία επίσκεψη το Παλαμήδι, το κάστρο που χτισμένο το 16ο αι. από τους Ενετούς στο ψηλότερο σημείο της πόλης, δεσπόζει με την απεραντοσύνη του.
Όμως ο εγκλεισμός του Θ. Κολοκοτρώνη στις φυλακές του το κάνουν να έχει στα μάτια μας άλλη διάσταση, καθώς ο Γέρος του Μοριά με την πορεία του και τη στάση ζωής του καταφέρνει το όνομά του να γραφεί με χρυσά γράμματα στη νεότερη ιστορία της χώρας μας, κάνοντας τον εφάμιλλο με τους αρχαίους στρατηγούς που τον περικλείουν.
Επίσης η εγκαθίδρυση της πρώτης κυβέρνησης του Ελληνικού κράτους, ο ερχομός του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια και η δολοφονία του στο προαύλιο της εκκλησίας κάνουν αυτή τη πόλη να "γεμίζει" τις καρδιές όλων μας.
Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των επισκέψεων μας αποχαιρετούμε το πανέμορφο Ναύπλιο. Η κούραση είναι εμφανής στα πρόσωπα όλων μας, αλλά ταυτόχρονα και ικανοποίηση από τις γνώσεις που αποκομίσαμε. Γνώσεις που μας κάνουν τους καλύτερους πρεσβευτές της ιστορίας μας γιατί με την επιστροφή στη γενέτειρα μας θα μεταφέρουμε αυτά που είδαμε, βάζοντας ένα λιθαράκι στη διατήρηση και διάσωση του πολιτισμού μας.
Γιώτα

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Σεμινάριο Φωτογραφίας

Μετά από μια επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε σε έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε η Λέσχη Φωτογραφίας Καστοριάς και κατόπιν συζητήσης με τα μέλη της Λέσχης, τους ζητήσαμε και ανταποκρίθηκαν με προθυμία να μας παρουσιάσουν βασικές αρχές φωτογράφισης και χρήσης φωτογραφικών μηχανών.

Τα "μαθήματα" έγιναν...
εντός του σχολείου μας


αλλά... και εκτός!!!
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τα μέλη της Λέσχης Φωτoγραφίας Καστοριάς.

Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ ΚΑστοριάς