Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
Ασχοληθήκαμε και με τη φωτογραφία!!
Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010
Μετά το Σ.Δ.Ε. τι;
Σήμερα στο σχολείο μας μας ενημέρωσαν για το τι μπορούμε να κάνουμε μετά το ΣΔΕ.
Ήρθαν από το Γενικό λύκειο η Διευθύντρια και ο υπέυθυνος από τα ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ και μας μίλησαν για τους δρόμους που μας ανοίγονται με την αποφοίτηση μας από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαρίας.
Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010
Δελφοί - Ολυμπία
Ημερήσια εκδρομή στην Κοζάνη
Πρώτη στάση μας στην Αιανή. Μπαίνοντας στο μουσείο βλέπεις ευρήματα μεγάλης σημασίας. Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τα ρωμαϊκά. Την εγκατάσταση των δωρικών φύλων, αλλά και την παρουσία των Μυκηναίων. Κατανοείς την ιστορία της εποχής του χαλκού και της αρχαϊκής περιόδου. Τα πανέμορφα κοσμήματα που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα σημερινά. Τα κεραμικά σκεύη και η πιστή αναπαράσταση ενός δωματίου της εποχής εκείνης μας ταξίδεψαν κι εμάς αλλού.
Η στάση μας στην Κοζάνη και στο μουσείο της φυσικής ιστορίας και της λαογραφικής τέχνης είχε πολύ ενδιαφέρον.
Τελευταία στάση μας η Σιάτιστα όπου επισκεφθήκαμε ένα οινοποιείο της περιοχής. Γνωρίσαμε από κοντά τον τρόπο παρασκευής των κρασιών. Περιηγηθήκαμε και στα τρία επίπεδα του οινοποιείου, που το καθένα είχε να δείξει κάτι διαφορετικό και χρήσιμο. Στο κελάρι η μυρωδιά των δρύινων βαρελιών σε μεθούσε.
Στον τελευταίο όροφο που ήταν και το τέλος της ξενάγησής μας ήταν ο εκθεσιακός χώρος, διαμορφωμένος έτσι ώστε να δένει με το περιβάλλον. Εκεί οι γευσιγνώστες μπορούν να γευτούν και να απολαύσουν όλων των ειδών τα κρασιά με τις χυμώδεις γεύσεις και την ιδιαίτερη μυρωδιά.
Η διάθεση όλων μας ήταν απερίγραπτη .Γέλια, χαρές ,φωτογραφίες.
Στον γυρισμό δείχναμε ο ένας τον άλλον τα μπουκάλια με το κρασί που αγοράσαμε, κόκκινο, λευκό, λιαστό.
Πιστεύω πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες πετυχημένες εκδρομές.!


Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού
ήταν πολύ ξερός, τα ποτάμια κατέβαζαν λιγοστό νερό με αποτέλεσμα η στάθμη της λίμνης της Καστοριάς να "πέσει" ένα περίπου μέτρο.Στη νότια όχθη της λίμνης, και σε μια έκταση που άρχιζε από το Δισπηλιό και έφτανε μέχρι το Μαυροχώρι αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες πάσσαλοι, άλλοι απολιθωμένοι και άλλοι όχι. Οι πάσσαλοι αυτοί ήταν απομεινάρια ενός λιμναίου οικισμού, μιας ανθρώπινης εγκατάστασης, που ήταν "χτισμένη" πάνω σε πλατφόρμες.Η αποκάλυψη λοιπόν αυτών των πασσάλων ήταν και η αφορμή για την πρώτη αρχαιολογική έρευνα απο τον καθηγιτή αρχαιολογίας της Αθήνας Αντώνιο Κεραμόπουλο. Από την έρευνα του προέκυψαν οι πρώτες πληροφορίες για τον οικισμό, οι οποίες γύρω στα τέλη του 1960 συμπληρώθηκαν απο την επιφανειακή έρευνα του καθηγητού αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ. Ν. Μουτσόπουλος.
Βάγια