



Σας καλοσωρίζουμε στο ιστολόγιο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς!
Την επόμενη μέρα με την επίσκεψη μας στις Μυκήνες και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου μπαίνουμε βαθιά στις ρίζες της ιστορίας μας. Οι άνθρωποι εδώ, οι πρόγονοι μας επηρεασμένοι από το φυσικό περιβάλλον αλλά και την πληθώρα υλικών που διαθέτει ο τόπος τους όπως η πέτρα και το μάρμαρο, δημιουργούν πόλεις που τους εξασφαλίζουν ασφαλές αλλά και βιοτικό επίπεδο ζωής.
Δείγμα αυτής της κατάστασης η πόλη των Μυκηνών που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το 1876, από τον Ερρίκο Σλίμαν λάτρη του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας βρέθηκε σε άριστη κατάσταση και αφήνει άφωνο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη με την μεγαλοπρέπεια του, την άριστη κατασκευή του. Χτισμένο τον 6ο αι. π.Χ. συμπλήρωμα ενός ιερού τόπου του Ασκληπιείου συμβάλλει με τις παραστάσεις του στις εκδηλώσεις της εποχής. Άξιο αναφοράς είναι πως το θέατρο δίνει παραστάσεις μέχρι και τις μέρες μας.
Το ταξίδι μας εκτός από εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό έχει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Για αυτό στο πρόγραμμά μας εντάξαμε και κάποιες ώρες διασκέδασης και χαλάρωσης με ντόπιο κρασί. Ο χορός και το τραγούδι μας απογειώνουν τη διάθεση, κρατώντας το κέφι αστείρευτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τελευταία επίσκεψη το Παλαμήδι, το κάστρο που χτισμένο το 16ο αι. από τους Ενετούς στο ψηλότερο σημείο της πόλης, δεσπόζει με την απεραντοσύνη του.
Όμως ο εγκλεισμός του Θ. Κολοκοτρώνη στις φυλακές του το κάνουν να έχει στα μάτια μας άλλη διάσταση, καθώς ο Γέρος του Μοριά με την πορεία του και τη στάση ζωής του καταφέρνει το όνομά του να γραφεί με χρυσά γράμματα στη νεότερη ιστορία της χώρας μας, κάνοντας τον εφάμιλλο με τους αρχαίους στρατηγούς που τον περικλείουν.
Επίσης η εγκαθίδρυση της πρώτης κυβέρνησης του Ελληνικού κράτους, ο ερχομός του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια και η δολοφονία του στο προαύλιο της εκκλησίας κάνουν αυτή τη πόλη να "γεμίζει" τις καρδιές όλων μας.Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των επισκέψεων μας αποχαιρετούμε το πανέμορφο Ναύπλιο. Η κούραση είναι εμφανής στα πρόσωπα όλων μας, αλλά ταυτόχρονα και ικανοποίηση από τις γνώσεις που αποκομίσαμε. Γνώσεις που μας κάνουν τους καλύτερους πρεσβευτές της ιστορίας μας γιατί με την επιστροφή στη γενέτειρα μας θα μεταφέρουμε αυτά που είδαμε, βάζοντας ένα λιθαράκι στη διατήρηση και διάσωση του πολιτισμού μας.
Γιώτα
Στον Κοινωνικό γραμματισμό ασχοληθήκαμε με το θέμα «Κοινωνικός αποκλεισμός». Αρχικά μιλήσαμε για κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες (μετανάστες, ψυχικά ασθενείς, χρήστες ναρκωτικών, τσιγγάνοι, ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, φορείς aids κ.ά.).
Παρακολουθήσαμε τις εκπομπές του Σ. Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές – Τσιγγάνοι» και του Α. Παπαχελά «Φάκελοι – Συνέντευξη με έναν φορέα του AIDS». Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τους προβληματισμούς μας.
Στις 26 Ιανουαρίου 2011 στο σχολείο μας ήρθε η κ. Ευδοξία Μιχαηλίδου ψυχολόγος στο Ειδικό Σχολείο Άργους Ορεστικού και μας μίλησε για τα παιδιά με αναπηρία και την εμπειρία της από την επαφή που έχει μαζί τους.
Μετά από πρόταση ενός μαθητή του σχολείου μας προς τους καθηγητές και την πρωτοβουλία της καθηγήτριας μας του Κοινωνικού Γραμματισμού κ. Γιανναράκη Στέλλας πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2011 μια συνάντηση-ενημέρωση με φίλους συμπολίτες μας της Εθελοντικής Ομάδας Καστοριάς. Μας επισκέφθηκαν ο κ. Βαενάς Δημήτριος, η κ. Γελαστοπούλου Ελένη και ο κ. Καρανικόπουλος Σάκης.
Μας ενημέρωσαν για τα θέματα:
Εγώ προσωπικά, ως μαθητής του σχολείου έμεινα κατάπληκτος από την πολύ καλή ενημέρωση για όλα τα θέματα για τα οποία είχα ελλιπή ενημέρωση έως τώρα.
Πρέπει επίσης να συγχαρώ όλους αυτούς τους φίλους, που με τις δικές τους φιλότιμες ενέργειες και τη συμμετοχή τους μας έδωσαν να καταλάβουμε πως θα πρέπει και εμείς να συμμετέχουμε σε όλες αυτές τις κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες με απώτερο σκοπό την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής όλων των ανθρώπων.
Στο τέλος οι εκπαιδευόμενοι και οι προσκεκλημένοι μας συμμετείχαμε σε δύο βιωματικά παιχνίδια. Το πρώτο είχε τίτλο «Συνοδός και τυφλός» και το δεύτερο «Κοινωνία και μετανάστες».
Αρχικά έκανα τον τυφλό με συνοδό την κ. Ελένη από την εθελοντική ομάδα και αντιστρόφως στη συνέχεια τον συνοδό. Για να ‘μαι ειλικρινής ένιωσα ένα πάρα πολύ περίεργο συναίσθημα και στους δυο μου ρόλους.